Το πακέτο του νέου ασφαλιστικού - ανατροπές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, ενοποιήσεις ταμείων και κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων
Aνατροπές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, ενοποιήσεις ταμειων, κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αλλαγές στο θεσμό της διαδοχικής ασφάλισης αλλά και σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών-γυναικων στο δημόσιο περιλαμβάνει το πακέτο του νεου ασφαλιστικου που προωθεί το επόμενο τρίμηνο η κυβέρνηση.
Τα σημαντικότερα μέτρα περιλαμβάνουν τα εξής:
1. Ορια ηλικιας γυναικων δημοσιου:
Σε περίοδο 7ετιας, απο το 2013 εως το 2020, θα γίνει η σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικων στο δημόσιο μετά τη γνωστή καταδίκη της χώρας μας απο το δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ενω απο το 2018 θα ισχύσει(μαζι με τα τρία νεα ταμεία, δηλ. μισθωτων, αγροτών και αυτοπασχολουμένων) η θεσμοθέτηση μιας βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις κύριες συντάξεις και η ενίσχυση της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών - παροχών.
Συμφωνα με ασφαλεις πληροφορίες η προσαρμογή του συνταξιοδοτικού καθεστώτος των δημοσίων υπαλλήλων - στην προοπτική της εξίσωσης των ορίων ανδρών και γυναικών - έχει προκαλέσει αναστάτωση στο δημοσιουπαλληλικό χώρο- δεν πρόκειται να επηρεάσει όσες εργαζόμενες έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέσα στα επόμενα χρόνια.
Δηλαδή, δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον έτη υποχρεωτικής παραμονής στην εργασία όσες γυναίκες έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα με βάση το ισχύον καθεστώς χρόνια υπηρεσίας (20 ή 25, κατά περίπτωση) και βρίσκονται κοντά την προβλεπόμενη ηλικία καταβολής της σύνταξης (55 για μειωμένη σύνταξη ή 60 για πλήρη οι έγγαμες).
Το κυβερνητικό σχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας-ανδρών γυναικών στη δημόσια διοίκηση (το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός του Φεβρουαρίου και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στο τέλος Ιανουαρίου) σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει μεταβατική περίοδο 7 ετών για την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού συστήματος, διατήρηση του σημερινού καθεστώτος για όσες γυναίκες θεμελιώνουν τουλάχιστον έως το 2013 ή έχουν ήδη θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και κατοχύρωση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης στο Δημόσιο.
Πάντως με την εξίσωση των ορίων, περίπου 140.000 εργαζόμενες στο δημόσιο θα είναι πλέον υποχρεωμένες να συνταξιοδοτούνται είτε στα 60 με μειωμένη σύνταξη, είτε στα 65 με πλήρη.
Μεγάλες χαμένες θα είναι οι «παλαιές ασφαλισμένες», δηλαδή όσες ξεκίνησαν να εργάζονται την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992.
Οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες θα δουν τα όρια συνταξιοδότησης να αυξάνονται ακόμη και αν υποβάλουν αίτηση για μειωμένη σύνταξη.
Μεταξύ άλλων θίγονται:
- Οι μητέρες ανηλίκων που χάνουν το δικαίωμα να συνταξιοδοτούνται πρόωρα σε ηλικία 50 ετών μετά από 25 χρόνια υπηρεσίας
-οι τρίτεκνες που σήμερα δικαιούνται να συνταξιοδοτηθούν μετά από 20 χρόνια υπηρεσίας ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας
- Οι γυναίκες που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες αλλά είχαν το δικαίωμα να αποχωρήσουν πρόωρα στα 55 τους με μειωμένη σύνταξη.
-Οι αλλαγές αγγίζουν και τις νεότερες ασφαλισμένες μητέρες ανηλίκων που στο εξής θα αποχωρούν στα 65 αντί για τα 55 έτη
2. Διαδοχικη ασφαλιση:
Mε πρίμ στη σύνταξη σχεδιάζει η κυβέρνηση να επιλύσει τις αδικίες που προκαλεί το ισχύον καθεστώς στο θεσμό της διαδοχικής ασφάλισης.
Έτσι εντός του Μαρτίου (και ανεξάρτητα απο το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος)θα γίνει η νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας στο πρόβλημα των χαμηλών συντάξεων που καταβάλλουν τα
ταμεία (και το δημόσιο) σε όσους έχουν ασφαλιστεί διαδοχικά σε περισσότερα του ενός ταμεία(διαδοχική).
Το νέο μέτρο θα τεθεί σε ισχύ με την ψήφιση του νομοσχεδίου (Aπριλίος) και θα αφορά όσους συνταξιοδοτηθούν μετά τη δημοσίευση του νόμου στην εφημερίδα της κυβέρνησης.
Η εκτίμηση ειναι οτι η τελική σύνταξη (θα παρέχεται απο το τελευταίο ταμειο οπως σήμερα )θα ειναι αυξημένη εως και 20% σε σύγκριση με το ισχύον καθεστώς.
Το τελικό σχέδιο στο οποίο κατέληξε το υπ. Εργασίας προβλέπει την προσαύξηση των μισθών επί των οποίων γίνονταν οι κρατήσεις εισφορών με βάση το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή πλέον ενός ποσού ωρίμανσης (συντελεστής 1,8%) έτσι ώστε το τμήμα της σύνταξης που θα απονέμει κάθε ταμείο να είναι υψηλότερο σε σχέση με ό,τι ισχύει έως και σήμερα χωρίς, όμως, να υποχρεώνει τα ταμεία να καταβάλλουν ποσά τα οποία θα απέχουν πολύ σε σχέση με τις καταβληθείσες εισφορές.
Με την ενδιάμεση αυτή λύση (που απέχει από το αρχικό σχέδιο, με βάση το πόρισμα Μπούρλου το οποίο είχε εισηγηθεί οι συντάξεις να χορηγούνται από το Ταμείο με τα περισσότερα έτη ασφάλισης και με τις δικές του προϋποθέσεις) υπολογίζεται ότι οι νέες συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση θα είναι πιο ανταποδοτικές σε σχέση με τις εισφορές και δικαιότερες τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τα ταμεία.
Ειδικό θέμα για το Δημόσιο και την ΑΔΕΔΥ αποτελεί, ωστόσο, το γεγονός ότι στις συντάξιμες αποδοχές επί των οποίων υπολογίζεται το ποσό της σύνταξης δεν περιλαμβάνονται βασικά επιδόματα με αποτέλεσμα οι καταβαλλόμενες συντάξεις στους διαδοχικά ασφαλισμένους να είναι χαμηλότερες έως και 25% σε σχέση με όσες καταβάλλονται σε όσους ήταν ασφαλισμένοι σε ενα μόνο ταμείο στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.
Τονίζεται οτι σήμερα όσοι συνταξιοδοτούνται με διαδοχική ασφάλιση εισπράττουν για τον ίδιο χρόνο ασφάλισης χαμηλότερες έως και 30% συντάξεις σε σύγκριση με όσους ασφαλίζονται σε ένα ταμείο στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.
Παράλληλα η έκδοση της σύνταξης με διαδοχική ασφάλιση καθυστερεί σημαντικά και φθάνει και τα 2,5 έτη.
Στο καθεστώς της διαδοχικής ασφάλισης, δηλαδή της ασφάλισης σε 2 και 3 ταμεία, υπάγεται σήμερα το 40% των μισθωτών, δηλαδή περίπου 2 εκ εργαζόμενοι.
3. Τροπος υπολογισμου συνταξεων.
Το κυβερνητικό σχέδιο, προβλέπει την 2018 την ένταξη δημόσιων και ιδιωτικών υπαλλήλων σε έναν ενιαίο φορέα που θα αποτελέσει τη μετεξέλιξη του σημερινού ΙΚΑ.
Με τον τρόπο αυτό καθιερώνεται για όλους βασική εγγυημένη σύνταξη η οποία θα απονέμεται από το κράτος και για το υπόλοιπο ποσό θα παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο σε σχέση με σήμερα το ύψος των εισφορών που έχει καταβάλει ο εργαζόμενος, αλλά και η διάρκεια του εργασιακού βίου.
Αυτό σημαίνει ότι τα κατώτατα όρια των συντάξεων, όπως τα γνωρίζουμε σήμερα θα αλλάξουν, θα εξαλειφθούν τα κίνητρα της πρόωρης συνταξιοδότησης (π.χ. με 15 έτη ή 25 έτη) ενώ κανένα ένσημο δεν θα πηγαίνει χαμένο.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρχει μία βασική σύνταξη για όλους, η οποία θα αυξάνεται ανάλογα με τα χρόνια παραμονής στην εργασία.
Οι εργαζόμενοι με τη συμπλήρωση 4.500 ημερών ασφάλισης θα παίρνουν τη βασική σύνταξη και στη συνέχεια το ποσό αυτό θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των ενσήμων.
Ουσιαστικά θα εφαρμοστεί ένα «αναλογικό» σύστημα, ώστε κάθε χρόνος ασφάλισης μετά τη συμπλήρωση 15ετίας να οδηγεί σε προσαύξηση της βασικής σύνταξης.
Σήμερα δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στο ποσό της σύνταξης για όσους έχουν από 4.500 έως και 7.500 ημέρες ασφάλισης.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου