Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Η πρόταση των Πρυτάνεων για την πρόσβαση των υποψηφίων στα ΑΕΙ


E-mailΕκτύπωσηPDF
alt


Nα ορίζουν τα Πανεπιστημιακά τμήματα την ελάχιστη βαθμολογία που πρέπει να επιτύχει ένας υποψήφιος σε κάθε ένα από τα μαθήματα, ώστε να εισαχθεί στο συγκεκριμένο Τμήμα, προτείνουν οι Πρυτάνεις στην υπ. Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.
Ειδικότερα η πρόταση των Πρυτάνεων έχει ως εξής:




ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παραδοχές:
Α. Η Πολιτεία, με την προοπτική συνολικού μακροχρόνιου σχεδιασμού της εκπαιδευτικής πολιτικής, οφείλει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις απρόσκοπτης πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όσων νέων ανθρώπων επιθυμούν και μπορούν να παρακολουθήσουν πανεπιστημιακές σπουδές.
Β. Η ποιότητα και ο αναπροσανατολισμός των σπουδών στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση αποτελούν βασική προϋπόθεση για την αναβάθμιση όλων των διαδικασιών της Παιδείας, συμπεριλαμβανομένου και του συστήματος πρόσβασης στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Γ. Ειδικότερα, είναι απόλυτα απαραίτητες οι ριζικές αλλαγές στη δομή και λειτουργία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία πρέπει να ανασυγκροτηθεί και να λειτουργήσει ως αυτοτελής εκπαιδευτική οντότητα.
Δ. Σε κάθε περίπτωση,  τα Πανεπιστήμια, ως Ιδρύματα υποδοχής, πρέπει να συγκαθορίζουν τα κριτήρια εισαγωγής που αυτά κρίνουν σκόπιμα και απαραίτητα για τη άριστη επιτέλεση της αποστολής τους, καθώς και τις απαραίτητες αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να διασφαλίζονται τα κριτήρια αυτά.
Ε. Σε ό,τι αφορά τις ειδικές εξαιρέσεις για τις χωρίς εξετάσεις εγγραφή στα Πανεπιστήμια, αυτές πρέπει να αναθεωρηθούν, τόσο από πλευράς σκοπιμότητας, όσον και από πλευράς δυνατότητας σύννομης και κανονικής παρακολούθησης.
.


Προτάσεις αλλαγών


Για την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υπό τις παρούσες συνθήκες, η παρακάτω πρόταση μπορεί να εφαρμοστεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, με σκοπό την σε πρώτη φάση αντιμετώπιση ορισμένων από τα σοβαρότερα προβλήματα που δυσχεραίνουν το ισχύον σύστημα.
Ι. Η Πολιτεία:
Οργανώνει και διεξάγει τις εξετάσεις σε εθνικό επίπεδο:
Είτε με τη διαδικασία υλοποίησης του εξεταστικού συστήματος που ισχύει σήμερα, ή με διαδικασίες που θα προσδιοριστούν μέσω της δημιουργίας ειδικού οργανισμού εξετάσεων.
Με προσθήκη μαθημάτων, τα οποία τα επιμέρους ομοειδή τμήματα θεωρούν απαραίτητα.
Με θέματα εξετάσεων τα οποία θα αντλούνται από αντίστοιχη τράπεζα, η οποία συνεχώς θα διαμορφώνεται και θα εμπλουτίζεται με θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας. Η τράπεζα θα οργανωθεί από ειδικό σώμα εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  και από εξειδικευμένα μέλη  ΔΕΠ.
Με δημιουργία και αξιοποίηση ειδικώς επιμορφωμένου σώματος διορθωτών και βαθμολογητών.
Οι εξετάσεις αυτές μπορεί να διεξάγονται περισσότερες από μία φορά, μέσα στο ίδιο έτος.
Κατατάσσει σε Τμήματα κατά σειρά επιτυχίας αυτούς που έχουν επιτύχει τις προδιαγραφές των δηλωμένων τμημάτων επιλογής.

ΙΙ. Τα Πανεπιστημιακά Τμήματα:
Προσδιορίζουν τις προδιαγραφές των υποψηφίων που θέλουν να υποδεχθούν, ώστε να διασφαλιστεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα ποιοτικής εκπαίδευσης, πάντα με τις υφιστάμενες αντικειμενικές συνθήκες. Καθορίζουν τον αριθμό των εισακτέων με βάση τεκμηριωμένη και δεσμευτική εισήγηση προς την Πολιτεία.
Ομοειδή τμήματα ΑΕΙ, με γνώμονα τα παραπάνω, προσδιορίζουν και δημοσιοποιούν ποιες είναι οι προδιαγραφές των γνώσεων και των δεξιοτήτων που πρέπει να έχουν οι υποψήφιοί τους, και ειδικότερα:
Σε πόσα και ποια μαθήματα πρέπει να εξεταστούν
Με βάση αυτό, τα επιμέρους Τμήματα ορίζουν τον συντελεστή βαρύτητας κάθε μαθήματος, καθώς και την ελάχιστη βαθμολογία που πρέπει να επιτύχει ένας υποψήφιος σε κάθε ένα από τα μαθήματα αυτά, ώστε να εισαχθεί στο συγκεκριμένο Τμήμα.
Σε περίπτωση ύπαρξης κενών θέσεων το Τμήμα, αν το επιθυμεί, μπορεί να εξετάσει αιτήσεις σε δεύτερο γύρο (κατά τον τύπο λειτουργίας των βρετανικών πανεπιστημίων).
ΙΙΙ. Ο Υποψήφιος:
Επιλέγει το αντικείμενο σπουδών που επιθυμεί με βάση τις κλίσεις, τα ενδιαφέροντα και τις εκτιμώμενες δυνατότητές του.
Εξετάζει τα μαθήματα, τους επιμέρους συντελεστές βαρύτητας και τις βαθμολογίες που απαιτούνται για την κατηγορία των ομοειδών τμημάτων στην οποία κατά προτεραιότητα επιθυμεί να ενταχθεί.
Δηλώνει προτίμηση εισαγωγής σε συγκεκριμένο/περιορισμένο αριθμό ομοειδών Τμημάτων.
Δηλώνει συμμετοχή στην εξέταση, από το σύνολο των εξεταζομένων μαθημάτων, μόνο σ’ αυτά που τα Τμήματα επιλογής απαιτούν.
Μπορεί να λάβει μέρος στις εξετάσεις περισσότερες από μία φορά, διατηρώντας την βαθμολογία σε όσα μαθήματα επιθυμεί (αλλά με αλγόριθμο που του μειώνει μόρια όσο περισσότερες φορές συμμετέχει στις εξετάσεις).

Ένα τέτοιο σύστημα έχει, στην παρούσα συγκυρία τουλάχιστον, τις ακόλουθες θετικές επιπτώσεις:
Σχετικά με την Πολιτεία:
Διατηρεί τις εθνικού επιπέδου εξετάσεις, που θεωρούνται ακόμη το μόνο αδιάβλητο σύστημα, είτε με μια παραλλαγή της σημερινής μορφής, ή με τη μορφή του Εθνικού Απολυτηρίου.

Σχετικά με τους υποψηφίους:
Εξασφαλίζει την ανταπόκριση του συστήματος εισαγωγής στις ανάγκες, προτιμήσεις και ικανότητες των υποψηφίων, και όχι σε μια (πολύ συχνά) τυχαία κατανομή σε τμήματα, με βάση τις επιδόσεις του συνόλου των πανελλαδικά εξεταζομένων.
Συμβάλλει ουσιαστικά στην ελάφρυνση της πίεσης και του φόρτου προετοιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους (λιγότερα φροντιστήρια για πολλούς που δεν επιλέγουν Τμήματα υψηλής ζήτησης).
Συμβάλλει ουσιαστικά στην ψυχολογική αποφόρτιση της πλειοψηφίας των παιδιών που δεν είναι αναγκασμένα να δώσουν εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα, εφόσον οι σπουδές που επιλέγουν δεν το απαιτούν.
Συμβάλλει καθοριστικά στη συναισθηματική ωρίμανση και διαδικασίες αυτογνωσίας και αυτοπροσδιορισμού των εφήβων.

Σχετικά με τα Πανεπιστημιακά Τμήματα:
Εξασφαλίζει τον προσδιορισμό κριτηρίων εκ μέρους των πανεπιστημιακών Τμημάτων, και όχι κάποιων, πολλές φορές τυχαίων, εξεταστικών αποτελεσμάτων.
Ενισχύει:
τις διαδικασίες αυτοαξιολόγησης των επιμέρους Τμημάτων.
τον επαναπροσδιορισμό των στόχων και των επιλογών τους, αλλά και
τον αυτοπροσδιορισμό τους σε σχέση με το σύνολο της ελληνικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης – και δη των ομοειδών Τμημάτων και Σχολών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου