Επίθεση Παπανδρέου κατά οίκων αξιολόγησης
Του απεσταλμένου μας στην Κοπεγχαγη Αθανασιου Eλλις και του Βασιλη Nεδου
«Οι οίκοι αξιολόγησης οι οποίοι δεν λογοδοτούν σε κανένα και πουθενά δεν μπορούν να ανεβάζουν και να κατεβάζουν οικονομίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο των εργασιών της διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη. Αφού εκτίμησε ότι «οι Ευρωπαίοι μας στηρίζουν για το συνολικό πρόγραμμα για την οικονομία», ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι «οι οίκοι αξιολόγησης δεν βλέπουν αλλαγές κυβερνήσεων ούτε εξαγγελίες μέτρων, αλλά πράξεις».
Εξέφρασε επίσης την απόφασή του να συνεχίσει με σταθερότητα στην πορεία που έχει χαράξει, δηλώνοντας ότι «δεν είμαστε επαίτες, εμείς θέτουμε το χρονοδιάγραμμα, ορίζουμε τις πολιτικές και τα μέτρα». Απάντησε τέλος στις φωνές που μιλούν για την ανάγκη λήψης άμεσων και επώδυνων μέτρων, δηλώνοντας ότι η κυβέρνησή του «κτυπά τις χρόνιες ασθένειες και δεν παίρνει ημίμετρα».
Εν τω μεταξύ ο διαφαινόμενος διχασμός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ μεταξύ υπέρμαχων και πολεμίων της οικονομικής πολιτικής που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, προκαλεί ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει και της αυριανής έναρξης της συζήτησης του προϋπολογισμού. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει να αφήσει την κατάσταση στην τύχη, με μεσοπρόθεσμο κίνδυνο τη δημιουργία συμπαγούς ομάδας με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σημερινή ομιλία του κ. Γιώργου Παπανδρέου ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο οποίος επιθυμεί να προλάβει το ενδεχόμενο οι δύο γραμμές να φανούν στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει ξεκάθαρο ότι δεν υφίσταται καμία περίπτωση αναθεώρησης όσων εξήγγειλε την προηγούμενη Δευτέρα από το Ζάππειο για την οικονομία. Ενδεχομένως επαναλάβει και ότι δεν τίθεται ζήτημα επιβολής έκτακτων μέτρων τύπου Ιρλανδίας.
Την ίδια ώρα ωστόσο, παρατηρούνται ήδη σοβαρά προβλήματα από τον τρόπο σύστασης του κυβερνητικού σχήματος. Πέρα από το ενδεχόμενο ίδρυσης υφυπουργείου Ναυτιλίας, το οποίο άνοιξε μετά και τις τελευταίες εξελίξεις περί τη «χρυσή» εθελουσία στον ΟΛΠ, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να ζητά επιτακτικά να δημιουργηθεί ακόμη μια θέση υφυπουργού Οικονομικών για τα έσοδα. Τόσο ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου όσο και ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης φαίνεται να συμφωνούν ότι οι μηχανισμοί συλλογής εσόδων πρέπει να έχουν έναν αποκλειστικώς απασχολούμενο με αυτούς, πολιτικό προϊστάμενο. Στο πλαίσιο της επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου εντάσσεται και η σκέψη να επισπευσθούν οι ανακοινώσεις για την εισοδηματική πολιτική αμέσως μετά τις γιορτές.
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου